Snel aanmelden voor kraamhulp.

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Volledige naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Email: Telefoonnummer: Zorgverzekeraar: Datum mogelijke kraamhulp: - -

Voeding

Hoe staat het kraambureau tegenover voeding?
Er zijn 2 manieren om uw baby te voeden: borstvoeding of flesvoeding. Kraambureau Van Tricht is een voorstander van borstvoeding. De kraamverzorgsters zullen dit stimuleren, maar niet dwingend opleggen. Als u, om welke reden ook, gebruik wilt maken van flesvoeding, dan krijgt u ook hier de juiste begeleiding van ons.

Borstvoeding
Moedermelk is de beste voeding voor een baby. Deze melk bevat belangrijke afweerstoffen en voorziet in alle behoeftes. Borstvoeding geven is niet moeilijk, maar moet je wel oefenen. Als je borstvoeding wilt geven, is het belangrijk dat u de baby binnen een uur na de geboorte aanlegt.
De kraamverzorgende kan u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Kolven en bewaren
Melk kolven is handig als u een paar nachten wilt doorslapen en iemand anders de baby voedt of als u gaat werken. In de koelkast kan afgekolfde melk vijf dagen bewaard worden en in de vriezer drie maanden. Ontdooi de melk in een au-bain-marie en zorg dat het niet te heet wordt. Afgekolfde melk blijft op kamertemperatuur zo’n zes uur goed. De kraamverzorgende kan hier meer informatie over geven.

Flesvoeding
Soms lukt het geven van borstvoeding niet of zijn er andere redenen om voor flesvoeding te kiezen. Flesvoeding is zorgvuldig samengesteld en is een verantwoorde vervanger van moedermelk. Afhankelijk van het geboortegewicht krijgt de baby de eerste dagen zes tot acht keer per dag de fles.

Bereiding
Goede hygiëne is erg belangrijk. Was uw handen en gebruik alleen schone pannen, lepels, kannen etc. Zorg dat de flessen en spenen zijn uitgekookt. Volg bij het bereiden van flesvoeding de aanwijzingen en hoeveelheden op de verpakking. Warm de fles op in een pannetje water (au bain-marie), in een flessenwarmer of in de magnetron. Een flesje, opgewarmd in de magnetron, moet je goed schudden om de warmte te verdelen. Test op de binnenkant van je pols of het niet te heet is.
Het is van belang dat u elke flesvoeding apart bereidt. Vanuit hygiënisch oogpunt is het dus niet de bedoeling dat u een voorraadje flesvoeding klaar maakt.

Boertje
Bij het drinken krijgen baby’s vaak wat lucht mee naar binnen, vooral bij flesvoeding. Die lucht raken ze weer kwijt door het boertje. Leg de baby rechtop tegen u aan en laat het hoofdje op uw schouder rusten. Klop met de vlakke hand zachtjes op zijn rug. Leg wel eerst een doekje op uw schouder, want met een boertje kan wat voeding meekomen. Soms hoeft een baby geen boertje te laten.

De ontlasting van de baby
Een baby die borstvoeding krijgt één of meerdere keren per dag een poepluier. Dit is voor iedere baby verschillend. Een baby die flesvoeding krijgt heeft meestal één keer per dag een poepluier.
Omdat koemelk moeilijker wordt verteerd dan moedermelk, kan de ontlasting soms hard zijn. Wanneer dit bij de baby het geval is, zal de kraamverzorgende overleggen met de verloskundige. Hij of zij zal u hierin advies geven.

Diarree
Diarree ontstaat als de darmen geïrriteerd zijn. Houd de baby goed in de gaten, want baby’s drogen snel uit. Geeft u borstvoeding en zijn er, naast de diarree, geen andere symptomen, ga dan gewoon door met de borstvoeding. Geeft u flesvoeding, overleg dan met de huisarts of de verloskundige. Heeft de baby koorts, meerdere waterige en vies ruikende poepluiers en is hij of zij lusteloos, waarschuw dan de huisarts of verloskundige.

Kraambureau van Tricht
Aak 45, 3751 ZG
Bunschoten-Spakenburg

M: 06-20929484
E:

Bankrekening ING: NL47 0002 3260 10
Kamer van Koophandel: 32107382
AGB-code: 33008767