Snel aanmelden voor kraamhulp.

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Volledige naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Email: Telefoonnummer: Zorgverzekeraar: Datum mogelijke kraamhulp: - -

Medische bijzonderheden

Wat te doen bij hechtingen, vloeien, stuwing, hoge temperaturen, enz.

Hechtingen
Er wordt gehecht als u bent ingeknipt of ingescheurd. Dit gebeurt onder lichte of plaatselijke verdoving. De kraamverzorgende controleert dagelijks of de wond goed heelt.

Samentrekken baarmoeder
Door met platte vingers stevig onder uw navel te drukken, controleert de kraamverzorgende dagelijks of de baarmoeder goed samentrekt. Zorg ervoor dat u veel en regelmatig plast, want de baarmoeder krimpt pas goed bij een lege blaas.

Vloeien en stolsels
Er ontstaat een wond in de baarmoeder door het loslaten van de placenta. Deze wond veroorzaakt een afscheiding. Dit heet kraamzuivering. Het verliezen van stolsels die zo groot als een pingpongbal zijn, is normaal.

Temperatuur en polsslag
De kraamverzorgende voelt de eerste vijf dagen twee keer per dag de pols en neemt de temperatuur op. Een beetje verhoging tijdens de eerste kraamdagen is niet ongewoon.

Borsten
Een paar dagen na de bevalling kunnen de borsten pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Dit is borststuwing. Het kan voorkomen bij moeders die zelf voeden, maar ook wanneer de baby de fles krijgt. De kraamverzorgende geeft hierover gerichte adviezen.

Dagelijkse controles voor uw baby

Temperatuur
De kraamverzorgende controleert regelmatig de temperatuur. Voor een baby is 36,8°C tot 37,2°C normaal. Het is belangrijk te weten of uw baby een normale temperatuur heeft, omdat hij zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet kan regelen. Na ongeveer een week kan de baby zichzelf op temperatuur houden. Belangrijk is het dat de baby het niet te warm heeft.

Gewicht
De eerste dagen na de geboorte valt de baby af. Het duurt even voordat hij/zij eraan gewend is het voedsel te verteren. Na ongeveer tien dagen is de baby weer op zijn geboortegewicht.

Urine
Aan de hand van de natte luiers, controleert de kraamverzorgende of je baby voldoende vocht binnen krijgt en of de nieren goed werken. Donkerroze of roodgekleurde urine is niets om u zorgen over te maken. Dit wordt veroorzaakt door zogenaamde kristallen of “uraten”.

Ontlasting
De eerste ontlasting van de baby wordt meconium genoemd, een pikzwarte kleverige substantie. Belangrijk is dat de baby eenmaal per dag een poepluier heeft.

Stuwing
Een dag of drie na de bevalling kan er een stuwing ontstaan. Dit komt doordat er meer bloed naar de borsten stroomt. U krijgt hierdoor harde en pijnlijke borsten. Het is belangrijk een stevige beha te dragen (doe dit alleen als je flesvoeding geeft). Als je borstvoeding geeft, kun je de baby vaker aanleggen. Zodra de baby drinkt, neemt de spanning in de borsten af.

Infecties voorkomen
Het is belangrijk om regelmatig uw verband te verschonen, na een toiletbezoek goed te spoelen met lauwwarm water en na het hebben van ontlasting is het aan te raden even te douchen. Ook voor en na de verzorging van de baby de handen even wassen.

Bekkenpijn
Het komt vaak voor dat de bekken instabiel aanvoelt na de bevalling. Neem dan extra bedrust. Ga op je zij liggen, zodat uw bekken stabieler ligt en stop een kussen tussen uw benen. Had u al last van uw bekken en is dat nu verergerd, neem dan contact op met je huisarts.

Mocht u tegen problemen aanlopen, dan kan u altijd uw kraamverzorgende vragen.

Kraambureau van Tricht
Aak 45, 3751 ZG
Bunschoten-Spakenburg

M: 06-20929484
E:

Bankrekening ING: NL47 0002 3260 10
Kamer van Koophandel: 32107382
AGB-code: 33008767